EN:

Neisha (real name Neža Buh), born on January 5, 1982 in Ljubljana, is a Slovenian pianistand pop singer.

Being born into a music family, Neža's music talent were noticed during her childhood so she entered a music school (first in Cerkno, then in Škofja Loka) and continued at Ljubljana's High School of Music and Ballet. As she was very successful at several contests in piano music and solfeggio, the school awarded her a prestigious Škerjancaward in 2003. In 2000, she became a student of the Music Academy in Ljubljana.

Besides the classical music she collaborated with many commercial pop and rock artists (among others Terrafolk, Big Foot Mama) as an arranger, backup vocalist or keyboard player etc. Her solo career started in 2005. Her first single, Planet za zadet (English version of this song was titled Straight to the Moon), was very well received among radio audience and due to great interest her first album, simply named Neisha, was released two weeks earlier than initially planned. During its first week, only a turbo folk band Atomik Harmonik sold more albums but by the end of the year Neisha became Slovenian best sold album of 2005 although it was released in autumn. After 10 weeks of reigning the national record chart, many awards and several sold out concerts it was the best sold album of 2006 in Slovenia as well.

In 2007, Neisha released album, called Nor je ta svet (translated as This world is crazy), which was also quite successful. With her new album, Neisha continued performing in major Slovenian concert venues including such as Križanke and Cankarjev dom. She cooperated with regional big names starting with Kornelije Kovač, Vlado Kreslin, Gibonni, Massimo, Vlatko Stefanovski etc.

The year 2010 saw the release of Neisha's newest studio album named Krila (translated as Wings). On this album she continued working with her longtime producer Dejan Radičević. The result was an album which sounded different from anything that Neisha did before. Songs are livelier, faster more intense.

SI:

Neža Buh (umetniško ime Neisha), slovenska pevka zabavne glasbe, skladateljica in pianistka, rojena 5. januarja 1982, Ljubljana.

Neža se je rodila v Ljubljani 5. januarja 1982. Že v zelo mladih letih se je navdušila nad glasbo, hkrati pa se je že takrat pokazal tudi njen talent. Pesmi, ki jih je slišala na radiu, je namreč prepevala in preigravala povsem po svoje, tako da je že takrat dala skladbam svoj pečat. Popularna glasba 80-ih tako sodi med njene najzgodnejše vplive, dodatno pa je nanjo vplivala in ji vlivala veselje do glasbenega ustvarjanja še njena družina v kateri je bilo precej glasbenikov (oče, starejši brat in sestri).

Izobraževala se je v Ljubljani, na Srednji glasbeni šoli in na Akademija za glasbo, kjer je študirala klavir in kompozicijo. V času šolanja je prejela Škerjančevo nagrado, kot pianistka nastopila s simfoničnim orkestrom SGBŠ in ustvarila vrsto skladb za najrazličnejše glasbeno-instrumentalne zasedbe. V zadnjih letih je področje svojega delovanja usmerila v pop-rockovski slog in leta 2005 izdala prvo avtorsko zgoščenko pri založbi Nika Records.

Kot Neisha je v izredno kratkem času osvojila Slovenijo. Izredno pogosto radijsko predvajanje je povzročilo tudi precejšnji prodajni uspeh. Prvenec z naslovom Neisha, ki je zaradi velikega zanimanja izšel predčasno, je v prvem tednu prodaje postal drugi najbolje prodajan album slovenskega izvajalca (najbolje prodajan slovenski izvajalec so bili takrat Atomik Harmonik).

Neisha je postala najbolje prodajana slovenska izvajalka leta 2005, kljub temu, da je bila plošča izdana šele jeseni tega leta, v letu 2006 pa je prejela obilico najvidnejših slovenskih nagrad (Viktor, razne strokovne nagrade, kmalu razprodana dva koncerta v Cankarjevem domu,...). 10 tednov je bila na vrhu lestvice prodaje v Sloveniji in leto 2006 zaključila med najbolje prodajanimi in uspešnimi slovenskimi izvajalkami.

Zadnje novice

Vse novice
11
Maj
2022

Neisha predprodaja

Ta petek izide novi Neishin album "Dvigam jadra"! Na plošči bomo poleg Neishinega odličnega vokala slišali še Zorana Čalića, Matevža Šaleharja - Hama, Branka Djurića - Djura in Jerneja Celestino. Prednaročite PODPISANI izvod že danes: ...
04
Maj
2022

Neisha - Dvigam jadra

Neisha je dvignila jadra in se vam predstavlja s čisto svežim singlom, ki nosi enak naslov kot prihajajoči album - DVIGAM JADRA. "Končno je tukaj maj in končno vam bom lahko postregla z novo porcijo muzike, ki smo jo zadnja leta tako skrbno polirali. Od plošče Vrhovi je ...
07
Mar
2022

Neisha & Djuro - Ne brini (Original verzija)

Skladba Ne brini v bosansko-slovenski verziji, ki je izšla 5. januarja, za Neishin 40. rojstni dan, je požela odlične odzive tako doma, kot v regiji, zato sta se Djuro in Neisha odločila posneti video še za enojezično verzijo. Glasbeno sodelovanje Neishe in Djura pa se tu ne ...
© Akin d.o.o., 2023 . Vse pravice pridržane.
Izdelava in oblikovanje: Kabi d.o.o.